Perferendis rendae fugia rchite beatae repderit vitae recaae debitis ae facere quidem animi placeat mentur at vltib uod numm partur libero tum.

Ekspertiz ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Home Ekspertiz ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ekspertiz raporu, emlak, sigortacılık gibi birçok kavramda kullanılsa da otomobil sektöründe özellikle ikinci el araç alım satımlarında sıkça duyulan bir rapor çeşididir. İkinci el araçlarda meydana gelmiş hasarların tespit edilmesi açısından oldukça yararlı olan 2. el araç ekspertiz raporu sayesinde alıcı dolandırılması gibi problemler ortadan kalkmış, dürüst bir alım satım işleminin gerçekleşmesi sağlanmıştır. 2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar. Böylece iki tarafı da güvence altına alarak görevini en iyi şekilde tamamlamış olur. Oto ekspertiz raporu, satın alacağınız aracı güvenle kullanmanız için gerekli olan raporlardan bir tanesidir.

‘2. el araç ekspertiz raporu zorunlu mu?’ sorusu, son dönemlerde en çok merak edilen sorulardan bir tanesi olmuştur. Önceki yıllarda ikinci el araç alım satım işlemlerinde alıcının talep ettiği takdirde oto ekspertiz raporu alınmaktaydı. Rapor talep etmeyen kişiler ise aracın görünüşüne bakarak ve risk alarak satıcının sözüne inanmak durumunda kalmaktaydı. Böylece ikinci el araba satışı noter huzurunda raporsuz bir şekilde gerçekleşmekteydi. Ticaret Bakanlığı'nın bu konu ile ilgili yönetmeliği değiştirmesi sonucu, 2019 yılından itibaren yürürlüğe giren 2.el araçlarda ekspertiz zorunluluğu getirilmiştir. Yönetmelik değişikliği ile birlikte 2 el araba ekspertiz zorunluluğu sayesinde kilometre düşürme, araçta oluşan kaza ve hasar durumunu gizleme gibi hileler son bularak adil bir ticaret süreci oluşturulması amaçlanmıştır. Her şirketin ekspertiz raporu düzenleyemeyeceği belirtilmiştir. Yalnızca Türk Standartları Enstitüsü'nden Hizmet Yeterlilik Belgesi alabilen firmalar bu raporu sunabilecektir. Oto ekspertiz raporu, 8 yaş ya da 160 bin kilometrenin altında olan motorlu kara taşıtları için zorunlu hale getirilmiştir. Bu kriterlerin üzerinde olan motorlu kara taşıtları, oto ekspertiz raporundan muaf olabilir.

İkinci el aracınızı satışa sunduğunuz zaman, aracın marka, model, üretim yılı, motor ve şasi numarası, plaka, yakıt türü, kilometresi, satış fiyatı, değişen ve boyanan parçaları gibi özet bilgileri okunur ve görülebilir şekilde oluşturmanız gereken tanıtım kartını aracınızda konumlandırmanız istenir. Bunun yanında hasar kaydı, rehin ya da haciz gibi bilgiler de tanıtım kartında yer alır. Bu uygulama şeklinin, ikinci el alım satım işlemlerinde dolandırılma ya da hile gibi alıcıyı mağdur eden problemlerden uzak tutması amaçlanır.

Araçların daha sağlıklı bir şekilde alım satım işleminin gerçekleşmesi amacı ile getirilen 2.el ekspertiz zorunluluğu uygulaması sayesinde araç birçok testten geçerek mevcut durumu hakkında net bilgiler verir. Kapsamlı bir araç muayenesi olarak nitelendirilen bu işlem, yetki sahibi ekspertiz firmalarda kolaylıkla yapılabilir. Araç detaylı bir şekilde incelendikten sonra elde edilen bilgiler rapora dönüştürülerek araç sahibi ve alıcıya sunulur. Oto ekspertizi sırasında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir;

Oto ekspertiz sürecinin ilk işlemi araç boya kontrolüdür. Aracın kaportasında ya da herhangi bir yerinde tekrardan boyanan bir yer olup olmadığı, varsa kalınlığının ne kadar olduğu hesaplanır. Micron ölçüm cihazı adı verilen alet ile milimetrik ölçüler yapılarak boyayla ilgili elde edilen tüm bilgiler fabrika sonuçları ile kıyaslanır.

Dinamometre testi olarak bilinen bu süreçte, araç motorunun ne kadar güç ürettiği ve üretilen gücün tekerleklere iletilip iletilmediği hakkında bilgi alınır. Testte motor gücü, tekerlek gücü, tork değeri, şanzıman aralık ölçümü gibi işlemler incelenir. Bu işlemlerin yanı sıra akü, motor ve radyatörde bulunan yağ oranlarına bakılır. Aracın kayıp güç ölçümü yapılır. Ölçülen değerler sonucunda araçta hasar tespiti olup olmadığı belirlenir ve bir sonraki aşamaya geçilir.

Ekspertiz raporu için dikkat edilmesi gereken verilerden bir tanesi de araç motor ve mekaniğinin kontrol edilmesidir. Aracın abs, enjektör ve gösterge paneli gibi sistemlerine giriş yapma işlemi, aracın kontrol cihazına bağlanmasıyla yapılır. Giriş yaptıktan sonra aracın motorunda ve diğer sistemlerinde arıza olup olmadığı belirlenir.

Çukurlu, virajlı gibi çeşitli yol şartlarında aracın yol tutuşunun ne derece kuvvetli olduğunun anlaşıldığı test, güvenlik bakımından en önemli testlerden bir tanesidir. Ekspertizde bulunan bir cihaz yardımıyla aracın tekerleklerine aşağı, yukarı, sağ ve sola doğru yön verilerek süspansiyon verimliliği belirlenir. Her bir yönden ölçülen tekerlekler daha sonra ön ve arka değerleri beraber ölçülerek ortalama bir değer çıkarılarak rapora eklenir. Aracın eğriliği olup olmadığı test edilip, genellikle aşağıda verilen 4 aşamadan sonra sonuçlar oluşturulur;

Tekerleklerin en az seviyede tutunma kuvvetleri ölçülür,

Tekerleklerin en az seviyede oluşturduğu tutunma frekansları ölçülür,

Her bir tekerleğin ağırlığı ölçülür,

Son olarak aracın ağırlığının ölçüldüğü işlemler yapılabilir.

Bu test ile aracın 1 kilometre içerisinde sağa ve yola ne kadar kayabileceği ölçülür.

En önemli testlerden bir tanesi olan fren testi, ekspertizlerde bulunan cihazların üzerindeki kaplamalar ile asfalt süsü verilir. Bu şekilde aracın ayrı ayrı ön, arka ve el freninin verimliliği daha sonra da toplam verimlilik test edilir.

Araca diagnoz cihazının bağlanması sonucu yapılan testtir. Bu cihaz sayesinde araçta bulunan tüm arıza kayıtları görülür. Cihazın bir diğer özelliği ise aracın marka ve modeli girildiğinde tüm elektronik sistemlerinin kolayca kontrol edilebilmesidir.

Aracın akü ömrü, voltajı, şarj durumu ve marj akım değeri test edilir. Genel bir özet bilgi çıkarılarak akünün mevcut durumu belirlenir.

 

Oto ekspertiz raporlarında oluşabilecek herhangi bir sorunda yetkili firma ya da satış işlemini gerçekleştiren kişi sorumlu tutulabilir, ortaya çıkan zararın bu kişiler tarafından ödenmesi sağlanabilir. Ekspertiz raporu nasıl alınır sorusunun cevabı şu şekilde özetlenebilir, yukarıda sıralanan işlemlerin tamamlanmasından sonra yetkili firmadan aracınızla ilgili raporu kolaylıkla alabilirsiniz. Ekspertiz değeri sorgulama işlemi yapmak istediğinizde yapmanız gereken tek şey, aracınızın modeli, yılı, markası ve kilometresi bilgilerini girerek ortalama değeri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sigortaladım.com, aracınız ile ilgili her bilgiyi size sunmak için çalışmalarına devam etmektedir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda size en iyi hizmeti sağlamak için müşteri hizmetlerimizi 7/24 arayabilir, dilerseniz sayfamız üzerinden form doldurarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz. 

Ekspertiz ile ilgili daha fazla
Sorularınız Varsa?